Atmaca ile Bıldırcın Avı
11 Temmuz 2024

Atmaca ile Bıldırcın Avı


Bıldırcın avı, av sezonlarının çoğunlukla açılışını yapar. Özellikle avcılığa merak saran kişiler, bıldırcın avını tercih ederler. Bunun nedeni, bıldırcın avının yüksek avlanma olasılığı sunması ve fazla teçhizat gerektirmemesidir. Ayrıca av yerleri, kolay hareket edilebilen alanlardır. Bıldırcınların düz uçuşlu olması, avcıların bu kuşları daha kolay avlamalarını sağlar. Bıldırcın avı, yöresel olarak değişik yöntemlerle yapılmaktadır.

Sonbahar Göçleri ve Avlanma Yöntemleri

Sonbahar döneminde büyük göçlerle gelen bıldırcınlar, pirinç ve buğday tarlalarında beslenirler. Ülkemizde Karadeniz Bölgesi'nde Hopa'dan başlayarak Samsun'a kadar uzanan alanda bıldırcın avı çeşitli şekillerde yapılır. Geçmişten beri kullanılan yöntemlerden biri, gece karanlığında "lüks" denilen ışık kaynağı ya da fenerle bıldırcın avıdır. Bu av sırasında ağ ve kepçe kullanılır. Bıldırcınlar kapalı havada daha bol bulunur. Böyle gecelerde ışık kaynağı alınarak, bıldırcının olduğu yerler taranır. Bıldırcın görüldüğünde kepçe yardımıyla üzeri örtülür ve bıldırcınlar yakalanır. Hava ayaz olduğunda bıldırcın yaklaşanları hisseder ve kendisine yaklaştırmadan uçmaya başlar.


Bıldırcınların göç zamanı Ağustos'tan Eylül'e kadar devam eder. Kuşlar topluca göç ederler. Rüzgâr olduğunda ve sert yağmurlarda göç oldukça zor olur. Kanat uçları ıslanmış olan bıldırcınlar uçmakta zorlanır, düzlüklere ya da ekili alanlara iner ve burada oturur. Sürü halinde böyle iniş yaparlarsa bu "döküm" olarak tanımlanır.

Gün ağardığında avcılar, atmacalarla birlikte bıldırcın avına çıkarlar. Ellerine bir çubuk alarak, çalılara vurur ve bıldırcınların uçması için çalışırlar. Yanlarında av köpeği olursa bu daha kolay olur. Bıldırcın yerden havalandığında, avcının avuç içinde olan atmaca hızlı bir şekilde bıldırcının peşine doğru atılır. Bu durumda atmaca, kovalayarak bıldırcını yakalar. Atmaca yere oturduğunda, yavaşça yanına gidilir. Bu ilk av olursa, bıldırcın besmele ile kesilir. Başı haricinde soyularak atmacaya verilir ve yedirilir. Daha sonra atmacanın iki ayağı tutulur ve ayağındaki bıldırcın alınır. Atmaca ise bu aşamada kol üzerine oturtulur. Bıldırcının başı kesilirse, buna "leş" denir. Atmaca ile bıldırcın avı işte bu şekilde yapılır. Av meraklıları, bıldırcın avını bu şekilde heyecanlı bir hale getirirler.

Ekstra Bilgiler

Atmaca ile bıldırcın avı, özellikle Karadeniz Bölgesi'nde yaygındır. Bu avcılık geleneği, bölgedeki kültürel mirasın bir parçasıdır ve nesilden nesile aktarılır. Bıldırcın avı sırasında kullanılan atmacalar, özel olarak eğitilir ve avcı ile arasında güçlü bir bağ oluşturulur. Bu bağ sayesinde avcı ve atmaca, mükemmel bir av ikilisi haline gelirler.

  • Atmaca ile bıldırcın avı, temel olarak doğal yaşamın gözlemlenmesi ve korunması sürecinde de önemli bir rol oynar.
  • Avcılar, bıldırcınların göç yollarını ve davranışlarını öğrenerek, ekosistem hakkında değerli bilgiler elde ederler.
  • Bıldırcın avı, aynı zamanda avcılık etiğinin ve doğaya saygının önemini vurgular.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Beyaz Bıldırcın Türleri ve Özellikleri

Beyaz Bıldırcın Türleri ve Özellikleri

Bıldırcın Çiftleşmesi

Bıldırcın Çiftleşmesi

Etlik Bıldırcın Türleri ve Özellikleri

Etlik Bıldırcın Türleri ve Özellikleri

Bıldırcın Yumurtası Kaç Günde Çıkar?

Bıldırcın Yumurtası Kaç Günde Çıkar?

Bıldırcın Yetiştiriciliği Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bıldırcın Yetiştiriciliği Nedir ve Nasıl Yapılır?