Bıldırcın Üretimi Nedir ve Nasıl Yapılır?
06 Temmuz 2024

Bıldırcın Üretimi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bıldırcın Üretimi

Bıldırcınlar, 20-25 santimetre uzunluğunda, kısa kuyruklu, vücut rengi gri ile kahverengi çizgili olan bir kuş türüdür. Bu kuşların erkekleri göğüsleri düz renkte, dişileri ise siyah benekli olarak tanınır. Bıldırcınlar oldukça küçük hayvanlardır ve fiyatları da oldukça ekonomiktir.

Bıldırcın Üretiminin Temel İlkeleri

Bıldırcın üretimi yapmak isteyen kişiler, bu kuşlardan çok sayıda yumurta alabilir ve sürekli olarak da yumurta almaya devam edebilirler. Bıldırcın üretimi kuluçka makinelerine döllü yumurta koyularak yapılır. Ancak bu yolla yapılan üretimde yumurtalara bakmak kolay değildir.

Çiftleşme ve Yumurta Üretimi

Bıldırcın üretimi, bıldırcınların iyi bir bakımdan sonra dişi ve erkeğin ayrı kafeslerde çiftleştirilmesiyle başlar. Bıldırcınlar iki aylık olduklarında yumurta yapmaya başlarlar. Her bir dişi kuş, yıllık olarak yaklaşık 200-250 yumurta verir. Bu sayede bıldırcın üretimi, iyi bir üretimle kazançlı bir iş olabilir.

Bakım ve Beslenme

Bıldırcın üretiminde bıldırcın bakımı ve beslenmesi önemlidir. Üretime sunulan bıldırcınların üredikten sonra yumurtalarına ve çıkan civcivlere bakımı oldukça zordur. Civcivler kuluçka makinelerinde ya da yerde büyütülebilir. Sıcaklık 35-36 derece olmalıdır ve kesinlikle 22 derecenin altına düşmemelidir. Bıldırcın üretimi için en iyi çevre sıcaklığı 20-25 derecedir. Bu üretim geniş kümesler harici kafeslerde de yapılabilir. Özel bir yerin olması şart değildir. Damızlık bıldırcınlar ise çiftleşme kümesleri ya da çiftleşme kafeslerinde tutulurlar. Bu sayede damızlıkları üretip onları da üretime katabiliriz.

Yavruların Bakımı

Bıldırcın üretiminde yavrular ilk iki hafta oldukça özen isterler. Çünkü bu iki hafta içerisinde bıldırcın yavrularının ölümü oldukça fazladır. Bu iki haftayı atlatan yavrular hayati riskten kurtulurlar. Bıldırcınlara ara sıra bıldırcın vitamini vermek oldukça faydalıdır ve bu takviyeler verimlerini de artıracaktır. Bıldırcınların gagaları kesilmelidir, aksi takdirde yanlarındaki diğer hayvanları gagalayarak öldürebilirler.

Beslenme

Yumurtadan çıkan yavrulara genellikle ilk üç hafta protein verilir. Üç haftadan sonra ise verilen protein oranı azaltılır. Damızlıklara da aynı şekilde protein ve vitamin takviyesi desteği yaparak, diğer bir kuluçkaya yatması ve fiziki olarak güçlenmesi sağlanır.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Bıldırcın üretiminde dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:
  • Kușların sağlıklı bir ortamda bulunması
  • Sağlıklı yemler verilerek üretime hazırlanması
  • Sıcaklık ve nem oranlarının uygun şekilde ayarlanması
  • Gerekli vitamin ve mineral takviyelerinin yapılması

Bıldırcın üretimi, doğru bakım ve beslenme ile oldukça verimli ve kazançlı bir iş olabilir. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken tüm hususlar yerine getirildiğinde, sağlıklı ve üretken bıldırcınlar yetiştirmek mümkündür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bıldırcın Nasıl Beslenir?

Bıldırcın Nasıl Beslenir?

Bıldırcın Gübresi

Bıldırcın Gübresi

Haber Bülteni

Güncel

Bıldırcın Yumurtasının Yan Etkileri

Bıldırcın Yumurtasının Yan Etkileri

Güncel

Yavru Bıldırcın Bakımı

Yavru Bıldırcın Bakımı