Bıldırcın Çiftleşmesi
26 Haziran 2024

Bıldırcın Çiftleşmesi


Bıldırcın çiftleşmesi, normalde bir erkeğe üç dişi bıldırcın düşecek şekilde yapılmasına rağmen, bilimsel çalışmalarda bir erkeğe iki dişi bıldırcın verilmesi daha yaygındır. Erkek bıldırcınlar uzaklaştırıldıktan sonra döllülük süresinin 9-10 gün olduğu belirtilmektedir.

Suni Tohumlama Yöntemleri

Bıldırcın çiftleşmesinde suni tohumlama uygulamasının, farklı masaj yöntemleri kullanılarak Japon bıldırcınlarında da uygulanabileceği belirtilmiştir. Tohumlama, uterus içine hipodermik iğne ile sperma depolamak suretiyle yapılmıştır. Bu yöntemle 4-6 gün süreyle %75 civarında yumurta elde edilmiştir. Herhangi bir ölüme rastlanmamış ve yumurta verimi düşmemiştir.

Bıldırcın Özellikleri

Bıldırcınlar 20-25 santim uzunluğunda olup, kısa kuyruklara ve gri ile kahverengi çizgili vücut rengine sahiptir. Bu kuşların göğüs rengi düz renkte ise erkek, siyah benekli ise dişidir. Bıldırcınlar oldukça küçük hayvanlardır ve fiyatları da düşüktür, bu nedenle ekonomik açıdan avantajlıdırlar.

Bıldırcın Çiftleşmesi Hangi Şartlarda Yapılmalıdır?

Bıldırcın çiftleşmesi yapmak isteyen üreticiler, bu kuşlardan çok fazla sayıda yumurta elde edebilirler ve sürekli olarak yumurta almaya devam edebilirler.

Bıldırcın çiftleşmesi, kuluçka makinelerine döllü yumurta koyularak yapılmaktadır. Ancak bu yolla yapılan yumurtalara bakmak hiç kolay değildir. Bıldırcın yumurtaları çok özel bakımlar ister.

Bıldırcın üretimi, bıldırcınların güzel bir bakımından sonra dişi ve erkeğin ayrı kafeslerde çiftleşmesiyle başlamaktadır. Bıldırcınlar iki aylık olduklarında hemen yumurta yapmaya başlarlar. Yıllık olarak her dişi kuş yaklaşık 200-250 yumurta vermektedir. Bu nedenle bıldırcın üretimi çok iyi bir kazanç kapısıdır.

Bıldırcın çiftleşmesinde, bıldırcın bakımı ve bıldırcınların beslenmesi çok önemlidir. Aynı zamanda bıldırcın yumurtalarının bakımı ve çıkan civcivlerin bakımı oldukça zordur. Civcivler kuluçka makinelerinde veya yerde büyütülür. Ortam sıcaklığının kesinlikle 22 derecenin altına düşmemesi gerekir. Civcivlerin bulunduğu ortam sıcaklığının 35-36 derece olması gerekmektedir. Damızlık bıldırcınlar çiftleşme kümelerinde veya çiftleşme kafeslerinde tutulmaktadırlar. Bıldırcın çiftleşmesi için en uygun ortam sıcaklığı 20-25 derecedir.

Bıldırcın Çiftleşmesinde Çıkan Yavruların Bakımı Nasıl Yapılır?

Bıldırcın üretiminde yumurtadan çıkan yavrular ilk iki hafta özen istemektedirler. İlk iki hafta bıldırcın yavrularının ölümü oldukça fazladır. Bu iki haftayı atlattıktan sonra ölümler daha az gerçekleşmektedir. Bıldırcınlara arada vitamin vermek oldukça faydalıdır. Ayrıca bıldırcınların gaga kesimlerinin yapılması gerekir, aksi takdirde yanlarında bulunan diğer hayvanları gagalayarak öldürebilirler.

Yavru bıldırcınlara ilk üç hafta protein verilmektedir, üç haftadan sonra protein oranı azaltılmalıdır. Bıldırcın çiftleşmesinden önce damızlık bıldırcınlara protein ve vitamin takviyesi yapılarak fiziki anlamda güçlenmesi sağlanmalıdır. En önemli şey, bıldırcınların sağlıklı ortamlarda ve sağlıklı yemler verilerek çoğalmasını sağlamaktır.

Ekstra Bilgiler

  • Bıldırcınlar, doğada genellikle çalılık ve otluk alanlarda yaşarlar ve böcekler, tohumlar ve küçük bitkilerle beslenirler.
  • Bıldırcın eti ve yumurtası, düşük yağ ve yüksek protein içeriği ile sağlıklı bir besin kaynağı olarak kabul edilir.
  • Bıldırcınların üretiminde hijyen ve sağlık kontrolleri büyük önem taşır. Bu nedenle üreticiler, kuşların sağlık durumlarını düzenli olarak kontrol etmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bıldırcın Yumurtası Neye İyi Gelir?

Bıldırcın Yumurtası Neye İyi Gelir?

Yabani Bıldırcın Türleri ve Özellikleri

Yabani Bıldırcın Türleri ve Özellikleri

Bıldırcın Cinsleri Türleri ve Özellikleri

Bıldırcın Cinsleri Türleri ve Özellikleri

Bıldırcın Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bıldırcın Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bebeklere Bıldırcın Yumurtası Nasıl Verilir

Bebeklere Bıldırcın Yumurtası Nasıl Verilir