Bıldırcın, hem yumurtası hem de etiyle besleyici bir hayvandır. Yumurtası kadar kendisi de protein açısından oldukça zengin içeriklere sahiptir. Birçok şekilde pişirilip, farklı yemekleri yapılmaktadır. Bu makalede, bıldırcından yapılan lezzetli yemek tariflerinden bazılarını paylaşacağım. Bıldırcın dolması, bıldırcın ızgarası ve bıldırcın pilavı gibi tarifler oldukça lezzetlidir. Özellikle Fransız mutfağında sevilen bıldırcın pilavının yapılışından da bahsedeceğim. Bıldırcın Pilavı İçin Gerekli Malzemeler
Bıldırcın Pilavı Nasıl Yapılır? Bıldırcınları sırt bölgesinden ikiye ayırıp, göğsünün üzerine bastırarak yassı hale getirin. Pirinçleri az tuzlu suyla 1-1,5 saat kadar ıslatın. Fıstık ve üzümü ayrı kaplarda ıslatın. Daha sonra pirinçleri birkaç kez yıkayıp süzün. Bir tavada tereyağını eritip, bıldırcınları altlı üstlü olarak çok az kızartın (yaklaşık 2 dakika). Soğanları ekleyip bir defa alt üst edin. Başka bir tencerede 1 kaşık daha tereyağı eritip, üzerine fıstığı koyup kavurun. Sonra pirinci ilave edin ve hafifçe 2 dakika daha kavurun. Üzümü, bıldırcınları, ciğer ve kalpleri ekleyin. Tuz, biber ve suyu da ekledikten sonra 3-4 dakika orta ateşte kaynatıp kapağını kapatın. 15-20 dakika kısık ateşte pişirin. Suyunu çektikten sonra sıcak servis yapın. Bıldırcın Dolması Malzemeleri
Bıldırcın Dolması Nasıl Yapılır? Yağda soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine pirinç, tuz, karabiber, üzüm, badem, tarçın ve sıcak su ilave edilir. Pirinçler suyu çekince nar ekşisi ve bal eklenir. 2 kaşık tereyağı da bıldırcınları kızartarak fırın tepsisine konulur. İçlerine pilav doldurulur ve ağızları kürdanla kapatılır. Fırında bir su bardağı su ilave edilip bıldırcınlar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yemeklerde kuru meyvelerin kullanılması, eski zamanlarda sebzelerin az bulunmasından kaynaklanmaktadır. Damak tadını artırmak için kuru meyveler kullanılmıştır. Kuru meyve kullanmanıza gerek yok. Bıldırcın Izgara Malzemeleri
Bıldırcın Izgara Nasıl Yapılır? Bıldırcınları ortadan ikiye kesip iyice yıkayın ve kurulayın. Daha sonra kemiklerini ayıklayın ve etlerini yassı hale getirin. Tuzlayıp ızgara tepsisine yerleştirin. Piştikten sonra tuz ve karabiber ekleyip servis edin. Tarifler arasında oldukça lezzetli olanlardan biri de bıldırcın ızgaradır. Afiyet olsun. |